Händelser den 28 februari

Denna dag i historien (28 februari)

 • 2013

  Påven Benedictus XVI abdikerar från ämbetet klockan 20.00, på grund av sviktande kroppsliga krafter, till följd av sin ålder (85 år). Detta är första gången sedan 1415 som påven abdikerar, och första gången sedan 1294 som abdikationen sker på eget initiativ och inte av tvång.

  Källa: Wikipedia
 • 2006

  Det första fallet i Sverige av fågelinfluensaviruset H5N1 konstateras.

  Källa: Wikipedia
 • 1997

  När de båda bankrånarna Larry Eugene Phillips, Jr. och Emil Dechebal Matasareanu strax efter klockan 9.15 kommer ut från det Bank of America-kontor i North Hollywood i Los Angeles, som de just har rånat, möts de av patrullenheter från polisen. Då rånarna har skottsäkra västar på sig och är beväpnade med automatkarbiner utbryter en eldstrid mellan dem och polisen, vilken blir den mest våldsamma någonsin i amerikansk polishistoria.

  Källa: Wikipedia
 • 1993

  Federal Bureau of Investigation inleder en belägring av Davidssektens gård utanför Waco, Texas, USA. Belägringen pågår till den 19 april då en stormning inleds av anläggningen och en brand utbryter som dödar de flesta av sektmedlemmarna.

  Källa: Wikipedia
 • 1986

  Då den svenske statsministern Olof Palme och hans hustru Lisbeth är på väg hem från biografen Grand i Stockholm blir de klockan 23.21 beskjutna i korsningen mellan Tunnelgatan och Sveavägen. Hon träffas i armen, medan han blir skjuten i ryggen och dör omedelbart, även om han dödförklaras först klockan 0.06, sedan han av tillkallad ambulans har förts till Sabbatsbergs sjukhus. Trots att Lisbeth Palme sedermera pekar ut Christer Pettersson som mördaren förblir mordet på statsministern olöst.

  Källa: Wikipedia
 • 1935

  Den amerikanske uppfinnaren Wallace Carothers lyckas i kemiföretaget DuPonts laboratorium för första gången framställa syntetmaterialet nylon. Carothers tar patent på materialet 1937, men det är först året därpå, som det lanseras till allmänheten.

  Källa: Wikipedia
 • 1932

  Olle Bennström vinner Rämenloppet, som ingick i Sveriges vinter-Grand Prix.

  Källa: Wikipedia
 • 1897

  Ranavalona III, som har varit regerande drottning av merinariket på Madagaskar sedan 1883, blir avsatt av franska styrkor. Genom den franska invasionen av ön blir den en fransk koloni och Ranavalona blir därmed dess sista regent.

  Källa: Wikipedia
 • 1854

  Det amerikanska republikanska partiet grundas av motståndare till det amerikanska slaveriet. Partiet går snabbt framåt och redan 1861 blir Abraham Lincoln USA:s förste republikanske president.

  Källa: Wikipedia
 • 1710

  Svenska trupper under Magnus Stenbock besegrar en dansk här under Jørgen Rantzau i slaget vid Helsingborg, vilket blir sista gången svenska och danska trupper möts på svensk mark.

  Källa: Wikipedia