Händelser den 4 juni

Denna dag i historien (4 juni)

 • 2019

  Exakt 30 år efter massakern på Himmelska fridens torg samlas 200 000 människor i Hongkong för tända ljus för att hedra och skänka en tanke till offren. Det blir en stor ljusmanifestation. Hundratusentals säkerhetsvakter och poliser övervakar Himmelska fridens torg i Peking. Det är endast tillåtet med minnesstunder i Hongkong och Macao. På resterande platser förbjuds hyllningar.

  Källa: Wikipedia
 • 2000

  Pernillamordet inträffar och blir ett av Sveriges största mordutredningar.

  Källa: Wikipedia
 • 1992

  Det japanska spelföretaget Nintendo släpper spelkonsolen Super Nintendo Entertainment System (SNES).

  Källa: Wikipedia
 • 1989

  Den kinesiska regimen krossar studentprotesterna på Himmelska fridens torg i Peking genom en massaker.

  Källa: Wikipedia
 • 1989

  Första omgången av de första demokratiska, allmänna valen till Polens nationalförsamling domineras av Solidaritet. Valen leder till ett slut på det polska kommunistpartiets maktmonopol.

  Källa: Wikipedia
 • 1965

  Kulturreservatet Wadköping i Örebro, som är ett friluftsmuseum bestående av gamla hus från 1500- till tidigt 1900-tal, invigs av kung Gustaf VI Adolf, som ett led i öppnandet av stadens 700-årsfirande. Själva jubileumsutställningen varar i drygt två veckor (till 20 juni). Namnet Wadköping är taget efter författaren Hjalmar Bergmans fiktiva stad med detta namn, eftersom han föddes i Örebro och räknas som en av ”stadens söner”.

  Källa: Wikipedia
 • 1944

  Italiens huvudstad Rom intas av de allierade.

  Källa: Wikipedia
 • 1942

  Japanska styrkor inleder ett anfall mot de amerikanska Midwayöarna i Stilla havet, med syfte att bryta USA:s strategiska makt på havet. Slaget vid Midway, som pågår till 7 juni, blir dock en vändpunkt i Stillahavskriget, då det blir en avgörande amerikansk seger, som leder till att USA övertar initiativet från Japan.

  Källa: Wikipedia
 • 1940

  Operation Dynamo, genom vilken den brittiska expeditionskåren har evakuerats undan tyskarna från Dunkerque på franska nordkusten över till Storbritannien, avslutas efter åtta dagar. Genom att man har använt alla upptänkliga flytetyg från södra Storbritannien och ett stort antal civila har deltagit i räddningsaktionen har man i princip lyckats rädda hela den brittiska styrkan och även några franska soldater – totalt 338 226 man – och händelsen går till historien under namnet Miraklet vid Dunkerque.

  Källa: Wikipedia
 • 1937

  Världens första kundvagnar införs på Piggly Wiggly-stormarknaden den amerikanska delstaten Oklahomas huvudstad Oklahoma City. Vagnarna har uppfunnits av affärsägaren Sylvan Goldman, som under året innan har funderat på hur kunderna ska kunna få med sig fler varor och då kommit på idén att sätta en varukorg och hjul på en vikbar stol.

  Källa: Wikipedia
 • 1920

  Första världskrigets segermakter sluter fred med Ungern genom att det så kallade Trianonfördraget undertecknas i Versailles utanför Paris. Freden innebär, att dubbelmonarkin formellt upplöses och att Ungerns gränser efter upplösningen fastställs, varvid landet förlorar 72 % av sin tidigare yta och 62 % av befolkningen.

  Källa: Wikipedia
 • 1916

  Ryssarna inleder den så kallade Brusilovoffensiven (uppkallad efter den ryske befälhavaren Aleksej Brusilov) mot Österrike-Ungern. Offensiven, som pågår till 20 september, leder till en tillfällig rysk framgång på östfronten under första världskriget, då österrikarna drivs tillbaka 10 mil i Ukraina. De ryska förlusterna uppgår efter offensivens genomförande till en miljon man, medan de österrikiska blir nästan två miljoner.

  Källa: Wikipedia
 • 1913

  Den brittiska militanta kvinnliga rösträttskämpen Emily Davison kastar sig framför kung Georg V:s häst vid Epsomderbyt och blir därmed nedtrampad av hästen, varvid både den och jockeyn Herbert Jones faller till marken.

  Källa: Wikipedia
 • 1849

  Det första av tre liberala reformmöten i Örebro öppnas i Societetssalongen, under ledning av godsägaren och skriftställaren Carl Henrik Anckarsvärd (de övriga hålls 1850 och 1853). Mötena genomförs av frisinnade och liberala högreståndspersoner och har som syfte att reformera den svenska rösträtten och utformningen av riksdagen. Mötet tillkommer sedan kung Oscar I har lagt fram ett förslag om införande av tvåkammarriksdag, då många av deltagarna hellre vill ha ett enkammarsystem.

  Källa: Wikipedia
 • 1805

  Den första Trooping the Colour-ceremonin (den brittiska monarkens officiella födelsdagsfirande) äger rum i London.

  Källa: Wikipedia
 • 1783

  De franska uppfinnarbröderna Joseph och Étienne Montgolfier genomför världens första uppstigning med en varmluftsballong inför publik i Annonay i sydöstra Frankrike. De fick ballongen att stiga uppåt 2 kilometer och efter 10 minuters flygning landar ballongen 2 kilometer från startplatsen.

  Källa: Wikipedia
 • 1745

  En preussisk här på 58 500 man, ledd av kung Fredrik II, besegrar en jämnstark österrikisk-sachsisk armé (58 700 man), ledd av ärkehertig Karl Alexander av Lorraine, i slaget vid Hohenfriedberg. Slaget blir en avgörande seger för preussarna under det österrikiska tronföljdskriget och kungen får efter detta snart epitetet Fredrik den store.

  Källa: Wikipedia
 • 1621

  Göteborg får stadsprivilegium.

  Källa: Wikipedia
 • 1134

  Tronpretendenten Erik Emune besegrar den danske kungen Nils i slaget vid Foteviken i sydvästra Skåne. Slaget avslutar det danska inbördeskrig, som har rasat sedan kung Nils son Magnus (tidigare tronpredentent i Västergötland) har mördat Erik Emunes halvbror hertig Knut Lavard 1131.

  Källa: Wikipedia